Extension and renovation — Carlton tragedy becomes triumph

Our client’s dwelling was a very small, single-storey Victorian terrace in Carlton, subject to a strong Heritage overlay by the local council. The previous owner had conducted a range of home-grown “renovations” over many years, including “classical” iron columns and arches which were as impractical as they were inappropriate. Tragically, the wrought iron lacework and front window had also been demolished and replaced with a high brick fence and mock Greed façade, quite out of character with the precinct (see below).

Key objectives were to restore the home to a high standard by renovation throughout, and increase the floor area by extending upstairs to provide a generous master bedroom.  Our client enthuses here…

 

The brief

  • Reinstate the heritage frontage
  • Reinvent the front rooms
  • New, modern kitchen and bathrooms
  • Open, well-lit living spaces
  • Additional, generous master bedroom upstairs
  • Keep to a moderate budget

The result

The Victorian frontage is restored in line with street character. The front rooms are reconfigured as a bedroom and an office, the second room incorporating a new, small side courtyard to introduce light, including to the refurbished bathroom just behind.

Further to the rear of the home, a fresh new kitchen sports an island bench on castors to facilitate a highly flexible meals preparation space. The kitchen adjoins the living room, which overlooks a small private courtyard facing east. High, north-facing clerestory windows provide generous natural light to the living areas.

Upstairs, a spacious and light-filled master bedroom, en-suite and walk-in wardrobe offer a private retreat. The first-floor extension is set back from the façade to meet strict Heritage controls.

The stairs to the new master bedroom are specifically designed with open tread to minimise visual intrusion into the restricted space.


The pre-renovation/extension house

 

The back yard