Conversion — From dusty attic to light-filled retreat

Clive and Fiona had purchased a beautiful Edwardian home in Middle Park. Having lived in it for several years, there was no light-filled retreat or additional bedroom to accommodate their frequent guests. Situated on a compact parcel of land, extending outwards was not an option. Nor did they want a big “box on top” of their home.

The solution was to convert and extend the existing unused internal roof space into a large bedroom with separate reading area.

 

The client experience

Clive and Fiona are delighted with the new space and use it constantly. The neighbours can’t believe how much room has been created from a clever dormer extension to the roofline, which has had no impact on their own amenity. More…

The brief

  • Convert a house roof space into a new bedroom retreat
  • Contemporary but harmonious with the existing period home
  • Stairs must be a feature and not occupy too much space
  • Minimise disruption to the owners who will live in the home while the conversion is done
  • Complete on time and on budget

The result

An external cavity opened directly to the roof space allows all trades, materials and services access without disturbing the owners too much, until the last step when upstairs is connected to downstairs.

A stylish and clever combination of open stair, circular stair and conventional stair creates a visual feature in the hallway, minimises lost space, and allows upstairs light to flood to the ground floor.

Upstairs in the new retreat, a modest dormer extension increases the size of the room considerably to facilitate an additional reading area, while changing the roof-line only in a subtle way that harmonises with the period external appearance.  Sky windows provide a flood of gorgeous sunlight, and a hidden door provides access to additional roof storage space.

The conversion was finished two days prior to the scheduled completion date and was less than 0.01% over budget (client requested some changes to finishes).